Friday, December 31, 2010

Selamat Tinggal 2010

Pejam celik 2010 melabuh tirainya. Diari 2010 amat padat dengan peristiwa yang tak dijangka. Terutama berada di dunia Malaysia yang semakin mencabar dan pelik. Kadang2 suka dan tak sampai 24 jam boleh bertukar duka.
Nanti kalau ada masa aku update peristiwa penting dunia bagi pandangan mataku.
Selamat datang 2011.

Wednesday, December 29, 2010

Malaysia Boleh


Laungan azimat peninggalan Dr M terus dilaungkan di Stadium Bung Karno.
Malaysia boleh!!!
Buat pertama kalinya Malaysia muncul juara Piala Asia Tenggara. Skuad bimbingan Rajagobal yang berada ranking lebih 130 pasti akan lebih meningkat dimasa-masa akan datang, rata-rata pemain adalah pemain muda.
Malaysia menang secara agregat 4-2!
Tahniah Malaysia..........

Tuesday, December 21, 2010

Yeppi!

Ya beda bedu... ASB cantek tahun ni. Tenkiu banyak Ahmad Sarji. Kaulah penyelamat hujung tahunku ini.
Bagus bagus, tahun ni Ahmad Sarji & Encik Mad kita kasi dividen tinggi sikit dari tahun lepas, cayalah.
Tahun depan kasi up 10sen pulak, boleh tak? apalah salah, orang kita jugak ye tak?
Jangan takut pasal Sime Darby, saya sentiasa support Tun. Musa Hitam saja kita suruh berambus. Harap takde lagi tempat orang seperangainya dipersada politik tanahair. Fuihh....

Sunday, December 12, 2010

Wikileaks Menggemparkan Dunia

Pada mulanya, ramai tertanya2 apakah itu Wikileaks yang hangat diperkatakan. Rupanya, ia lebih hebat dari bom nuklear dan perang dunia. Rahsia kerajaan, lebih tepat rahsia sulit kuasa-kuasa besar dunia spt US dll hinggalah apa yang berlaku dibalik tabir kerajaan diseluruh dunia telah dibocorkan laman web Wikileaks ini.
Dan sejak itu bermacam perkara berlaku dengan penangkapan pengasasnya yang sekarang kelihatan janggal walaupun mengikut undang2 sedia ada. Ini sebab dunia seolah2 bermuhasabah dan berperang entah dengan siapa, satu bentuk penjajahan yang disembunyikan oleh mereka disebalik patung2 demokrasi dan slogan lain spt liberisasi, hak asasi dan dunia tanpa sempadan yang mereka sendiri laung2kan diserata dunia kini terbongkar. Nak menafikan? mengiyakan? nak spin macamana? Tembelang dah pecah itu pasal jadi bingung bengong.
Antara yang aku tertarik maklumat spt berikut.. berikut.. berikut.. berikut.. berikut..
yang ni kelakar sini..
ini detailnya...
Anwar Ibrahim adalah Dajal laknatullah, 'anugerah' atau ujian Allah untuk umat akhir zaman.
Pergi mampos dengan demokrasi! kebebasan media! hipokrasi belaka! Nak lawan Mahathir konon. Madey tu Mahdi lu tu cuma Dajal, mati hidup balik pun takkan kalah pemimpin agong pada Sang Dajal depan belakang boleh sapu. Dah memang suratan Dajal begitu, ye tak..
Sistem yang ada dizaman Mahathirlah sebaik2 pentadbiran yang paling ideal pernah dilaksanakan, dengan ISA, OSA bagai, kekuatan politik dan persaingan ekonomi yang rancak, aman makmur menjadikan negara multiracial ini model negara contoh dan ikutan negara lain, ketika itu M'sia berwibawa lagi disegani jiran dan lawan. Sepatutnya dijadikan guide generasi akan datang bagaimana memimpin dan bermain politik. Justeru itu selayaknyalah jika digelar Mahathir is The Greats, Mahaguru politik.

Thursday, November 11, 2010

Tolong Hadkan

Bila tengok berita tadi, suka betul tv menyiarkan keputusan UPSR, PMR ke SPM. Dah macam satu kemestian pulak. Entah diorang ni tahu ke tak penonton suka ke meluatkah melihatnya? Sampai menjadi berita utama setiap kali. Semakin hari semakin baik keputusan, itu sudah dijangka sikit pun tak hairan, ada siapa kisah.
Yang menjadi soal, Betulkah budak2 sekarang makin cerdik? Soal lagi, makin hari keputusan makin bagus dah menjadi kemestian, boleh percayakah sistem peperiksaan sedia ada? Kalaupun betul budak2 sekarang bertambah geliga kenapa tak diupgrade soalan2 yang dah lapuk. Bukankah bagus diasah pemikiran budak2 ni dengan cabaran yang besar. Kalau dengan sebab ini bilangan 5A's menjadi kurang bukan menjadi masalah, kerana lebih baik sikit itu bermutu berbanding berpuluh-puluh-puluh-puluh ribu dapat straight A tapi untuk apa? Apakah kelebihan mereka apabila naik tingkat 1? Kemana mereka lepas sekolah..
Insaflah! Semua orang dah sedar, kenapa masih tak sedar lagi.. Semua ini adalah anugerah semata-mata. Nak bagi siapa pun boleh bagi kalau ada kuasa tanpa kawalan. Samalah macam anugerah Datuk, ini paling aku meluat. Dari kerajaan negeri hingga pusat membawa ke sultan sama2 buat tak faham, entah macam mana cara nak tegur aku tak tahu. Suruh orang politik, orang berniaga ataupun orang berpengaruh sampaikan, mereka lagi kemaruk nak title tersebut, sampaikan media wartawan pun tumpang sekaki, tapi kata suara akar umbi rakyat, hampeh!
Tapi kena faham juga mereka ni takut di cop derhaka pada Sultan, hidung dah kena tali. Dan mereka ini semua sebenarnya tak kisah dan tak faham kisah.
Itu yang sampai orang kata Datuk beli, hulur... Kalau ijazah pun boleh dibeli, Doktor falsafah lagi, nama berpangkalkan Dr. tak ke rasa hebatkah melekat Doktor dipangkal nama, siapa tak nak, masing2 nak pegang gelaran untuk keuntungan sendiri.
Bagiku nak bagi 10 title Datuk sekaligus, Doktor atau 100A's bagilah, tapi agak-agaklah. Ni sampai orang nampak darjah kebesaran Malaysia low class tiada kualiti takde standard, ape cer.. Nampak sangat.
Tolonglah, kembalikan semula anugerah atau apa2 penghargaan itu di tempat yang sepatutnya. Hadkanlah wahai tuanku Sultan. Daulat Tuanku.
especially Sultan Pahang, Sultan Melaka & Sultan Peneng....

Thursday, November 4, 2010

Galas Dan Batu Sapi

Keputusan rasmi terkini pilihanraya kecil DUN Galas & Parlimen Bt Sapi, seperti dijangka PAS sah menang besar, dengan menyapu semua peti undi.
UMNO mengganas di Galas, BN berapi-rapi di Bt Sapi. Nik Aziz bagi rasuah zakat kat orang asli, KJ hulur ke Cina.
Undi Cina senget sikit ke pemerintah.
Satu pelajaran baru, betapa KuLi berpolitik akan menjadi suatu kajian dalam percaturan strategi politik pada masa akan datang. Antara lagenda politik terbaik.

Wednesday, October 20, 2010

20-10,2010

Wow, sekarang ni kira hari yang special saja.
Parti Anwar Ibrahim baru lepas buat kumpul-kumpul. Wow, dahsyat huru hara satu negara. Parti orang melayu juga sedang berhimpun. Najib baru tunjuk dia ada telur, tapi boleh percaya ke telur dia?
Hisham, huh haram. Zahid, bodek. KJ, hampeh pemuda dia. Puteri, pewweet... Wanita, pulak nak minta itu minta ini. Azmin, MP Gombak ni kesian, semua pakat tak suka kat dia, harap Anwar je la.
PRK di dua tempat, ini yang keberapa pun aku tak ingat. Politik, politik politik! Tak sudah-sudah..

Sunday, October 10, 2010

10-10-10

Pagi tadi KL hujan sekejap kemudian kering sampai ke malam. Hari ini 10hb Oktober tahun 2010, yes perfect ten, nombor baik & angka unik yang akan diingati selamanya kerana ia takkan berulang untuk tempoh 1000thn lagi. Itupun kalau spesies ini ada lagi.
Dalam lingkungan tarikh ini aku nak cerita apa yang berlaku sekeliling.
MotoGP M'sia ke 20, Valentino Rossi muncul juara, kemenangan ke 46 bersama M1 Yamaha. Rakan, Jorge Lorenzo muncul Juara Dunia berbaki 3 perlumbaan di litar Sepang yang diadakan pukul 4ptg. Penonton teruja dengan kehebatan Rossi yang 'berani mati' meskipun masih cedera dan ketinggalan ditempat ke 11 awalnya.
Tarikh keramat ini, berjuta2 orang berkahwin di seluruh dunia. Di M'sia Sheikh Muszappar Angkasawan pertama mendirikan wedding of the year & beberapa selebriti.
Sukan komanwel di India masih berlangsung, M'sia masih mengharap emas ke 10.
Di hujung tarikh tersebut berlaku kemalangan ngeri membabitkan 2 bas, 4 kenderaan lain di Melaka. Kematian serta merta 12 orang dan lebih 40 orang lagi cedera & parah.
Semua yang berlaku itu akan menyusul pelbagai macam isu berbangkit dan bermacam2 kontraversi tak sudah2. Dengki, tak puas hati, dendam dan macam2 perangai dapat dilihat.
Begitulah angka 10 itu sempurna tak semesti semua berlaku akan menjadi sempurna yang kita harapkan.

Friday, October 1, 2010

Bumi Baru

Saintis jumpa planet hampir sama dengan bumi terletak hanya 20thn cahaya dari bumi. Besarnya 3x bumi dan ada mataharinya sendiri dengan jarak yang cukup membuatkan suhu & gravitinya sama spt bumi. Kemungkinan berpuasa 37hari. Air sedang diusahakan.gua musang kelantan kuli tengku razaleigh
Aku dan kawanku Dr Vogt namakan Gliese 581, sempena Pilihanraya Kecil DUN Galas. 581 itu majoritinya campur undi rosak, itu ini.kematian che hashim sulaima
kalau ada flight macam nak pergi haji setakat 10k boleh cari, aku ingat hijrah ke sana lagi baik, bumi ni dah berubah banyak. Dah teruk!! Akan datang macam manalah. Kalau tak pergi harap cucu-cicit dapat kesana.mahathir sakit australia nik aziz
Dari mata kasar disana belum confirm lagi samada warnanya sehijau hutan hujan tropika atau birunya air laut. Jangan sampai sana jumpa Chin Peng cukup, kalau sekadar Hitler..

Friday, September 24, 2010

Kena Virus

Komputer ku kena virus ke? atau FB mereka yang dihackers? atau aku yang menghacker komputer & FB itu.
Kita tengok nanti, kecoh tak!

Tuesday, September 14, 2010

Sensasi Jutawan Wanita Bergelar Datuk

Sosilawati nama yang akan disebut selama2nya.

Friday, September 10, 2010

Raya 2010

Aidifitri kembali dengan penuh lemah kerana tak boleh tidur tadi malam.

Friday, September 3, 2010

Streamyx

Tadi lepas jumaat..

DEB Dan Populasi

Hasil DEB dan nasib umat islam & org melayu samalah mcm populasi penduduk di m'sia. Kalau dlu orh melayu kebanyakan anak ramai lebih dari 7org, tp skg anak 2,3org shj. Namun jumlah pnduduk dibandingkan waktu merdeka shga kini tidak menunjykkan penurunan bhkan peningkatan. Bagaimana ini berlaku? sedangkan jumlah kematian akibat kemalangan dan mati pd usia muda & hidup membujang menjadi kebiasaan. Masih lagi penduduk tetap berkembang dan semakin berkembang walaupun ia boleh dikatakan perlahan. Cuba bygkan jika bilangan anak waktu merdeka dikekalkan sehingga kini sudah tentu bilangan orang melayu dan islam itu sendiri berlipat2 kali ganda. Jika itulah menjadi ukuran keuntungan org melayu sudah berdiri sendiri tanpa bantuan kini. Ya memang kita akan berkembang kerana arus tetap akn menolak kita walau bagaimana sekalipun perlahan, tak payah risau kita pasti bergerak. Tak begitu?
Apakata kalau statistik itu belum menunjukan realiti yang sebenar, mungkin angka2 yang menunjuk kelembapan itu hanyalah realiti yg relevan bg tempoh 50thn setelah merdeka. Dan apabila tempoh 50thn akan datang baru menunjukannya statik. Dan seterusnya grafnya akan menurun dan menurun, siapa tahu.
Waktu tu yang boleh kita harapkan hanyalah pada 2 benda, generasi akan datang, bukan generasi muda ye sbb mereka juga akan tua, kita? kita sudah selamat dibawah. Juga polisi dan sistem yang kita sendiri bikin dan wariskan untuk mereka. Demokrasi, liberisasi, kompromi, demontrasi dan apa2 lagi lancau..
Untuk itu saya bersetuju DEB perlu diteruskan sekurang2nya 100thn lagi.

Tuesday, August 24, 2010

Cuti Ramadhan

Salam Ramadhan! Sempena Ramadhan yang mulia ini aku mengambil cuti panjang menumpukan perhatian melepakkan diri dan bermuhasabah diri yang semakin hari semakin tua ini.

Sunday, July 4, 2010

Brazil Argentina Senasib

Argentina terkeluar dari piala dunia disingkirkan oleh team Nazi. Sebelum itu Brazil juga dikeluarkan oleah satu lagi team penjajah Holland. Ramai peminat bola di M'sia minat dengan team2 penjajah ni, mungkin disebabkan ada hubungan rapat dengan negara tersebut.
Aku minat Argentina sejak '86 lagi, disebabkan Maradona. Namanya disebut2 ketika itu dan sebelum itu lagi, Maradona adalah satu penomena. Apabila dia menjaringkan gol ketika lawan England, aku menyaksikan sendiri secara live melalui tv bertingkap hitam putih rumahku ketika itu di kem askar bersama ramai lagi kawan bapa.
Aku ternganga, terlopong. Sesungguhnya itu menjawab segala persoalan cerita2 sebelum ini kehebatan Maradona dan ia menjadikan Argentina sebagai pasukan pilihanku sehingga kini, hanya semudah itu.

Tuesday, June 1, 2010

Israel Kutuk

Celaka kau Israel! Yahudi mabuk cinapek.. Mammposss la kauu


Tuesday, May 25, 2010

Beza Konsert AF8

Sabtu lepas aku ke konsert AF8, di Bukit Jalil, nanti senang aku ceritakan.
..........juara shahir af8 konsert final akademi fantasia 8
Malas nak cerita banyak sebenarnya. Ini 1st time aku ke konsert AF semenjak 8 musim berlalu, saja nak isi masa yang sekarang ini lapang-selapang2nya. Aku kalau orang kutuk atau pun tiada sambutan, haa itu lagi aku nak pergi.
Memang kacau tengok 'konsert' siaran langsung ni, waktu time iklan betul2 potong stim. Tak macam konsert live, bebas... Diorang layan kita, kita layan diri, & masing2 pun sama layan, takde masa nak komplen itu ini, belasah je. Ini lain, kita pulak dah macam kru part time nak menjayakan rancangan tv live lagi 'realiti' ini. Nak sedapkan hatilah. Bezanya aku tidak dibayar.
Takpe, sekurang2nya dapatlah tengok produksi buat kerja dibelakang tabir, terutama floor managernya yang sibuk. "standby!! 30second.. 3..2..1 (muzik)".
Walaupun berjalan lancar, tapi jiwa konsert tu takde. Diganggu pula sorakan yang tidak seimbang, kosentrasi aku terganggu. Ya lah, macam tengok bola ditempat lawanlah, tapi aku datang bukan untuk itu semua.
Secara keseluruhan aku nilai, semua peserta membuat persembahan hebat sekali, hampir tiada celanya dari mata kepalaku dari dalam stadium dekat level 2.
Daus & Iwan all out, sebab suara & perform diorang tak berapa best sebelum2 ni. Adira yang dikatakan pelajar cemerlang AF8 pun, tiada apa yang hebat lebihnya aku tengok, biasa2 saja. Shahir, boleh aku kira layaklah juara kalau dinilai dari persembahan malam tu, walaupun suaranya taklah semantap Adira & Maulana, sikit je lebih, takde banyak sangat.
Tapi Maulana, kalau aku dengar nilai secara live, Maulana mempunyai suara yang paling sedap antara 5 finalis (mungkin 12org peserta AF8), suaranya lantang, jelas, bulat, kalau dengar di tv (kalau ada rakaman album pun) macam tulah dengar live. Ada yang kata Adira bagus, bagi aku bunyi leper tu betul2 mengganggu telinga, kalau lagu tinggi mungkin sedap kot, mungkin tak semua lagu dia boleh bawa dgn leper tu. Samada dia nak jadi sedap macam Jac atau Mila, entah.
Kalau ditanya show yang boleh aku ingati, sudah tentu Maulana dengan lagu barunya dan Shahir juga dengan lagu barunya, tapi yang dinyanyikan setelah diishtihar juara, bukan yang first, memang manis! Pelik bukan? kedua2 lagu baru menenggelamkan lagu lama, belum pernah terjadi AF sebelum ini.
Akhirnya, kalau ditanya juga best ke? berbaloi ke? pergi konsert final AF8 ini, aku katakan tak rugi pun, semua itu pengalaman & mungkin sejarah yang akan dikenang sampai bila2. Yang aku rasa menyesal satu je, patutnya cukup aku beli tiket RM10 bukan RM20, tapi nasib baik tak RM50.
Aku bukannya nak komplen apa, jauh lagi tak berpuas hati. Cuma nak membezakan nilai antara konsert live, konsert unplugged dan konsert live di tv.

Monday, May 24, 2010

Singapore Selesai?

Wah hebat! Lawatan kerja Najib Razak ke Singapore menyelesaikan banyak kes2 tertangguh sejak beberapa PM lepas. Itu berita utama malam ni. M'sia perlu berhati2 dengan S'pore. Aku nak tengok apa yang telah di'selesai'kan itu lebih dekat lagi.
Macam ada benda tak kenalah. Paling aku tak suka Hishamuddin Hussein Menteri Amaran ada terselit di situ.
satu

Wednesday, May 19, 2010

Lubok Rohu

Kelisa merah itu meluncur lancar di tengah malam isnin, menyusuri ibu kota yang tak pernah tidur.
Sedar2, di highway selatan ke utara. Seronok jadi orang bujang, ke mana saja tiada siapa peduli, tapi sampai bila? terdetik.
11.90sen di tol Slim River, sebelumnya 40 di pam minyak. Kawan2 punya pasal, layan. Arah kanan ke Trolak terkial2 mencari dimana arah Felda Utara.
Empunya diri dikejutkan lena oleh kami akibat kegagalan Maxis berfungsi.
Kedamaian suasana kampung terserlah apabila tiba pagi hari. Minum pagi dikedai menampakkan ketenangan dan kebahagiaan orang kampung yang lalu lalang dan bersarapan pagi. Alangkah indah kalau aku penduduknya, kata hati. Jauh dari manusia2 sesat berkepala hijau yang melarikan diri ke bandar.
Barangannya murah, makanan ikan yang kubeli minggu lepas RM6 disini RM3. Mesin joran cina kasi RM20 & barang kenangan yang susah dapat diKL kubeli begitu murah, topi, lastik 3-4RM.
Hobi memancing biasanya untuk melupakan masalah duniawi dan juga menagih ketenangan alam semulajadi ciptaan tuhan. Tapi disini ketenangan itu tidak diperolehi dek penangan rohu kebuluran.
Kolam (Wie sebut, aku panggil lombong, Din pula tasik) betul2 lubok Rohu. Dibaling mata kail pasti ada hasilnya, tak menang tangan kaki pancing ber5. Momentum kadangkala diganggu ikan punk (telapia hitam), tetapi berbaloi2 datang dari bandar walau melalui ranjau berlopak2.
Kepuasan jelas terpancar diwajah apabila hasil kami di bahagi2, kategori lightweight dipanggang segera.
Kata orang tua Din, kepala rohu sebesar jag sahaja dibawa balik selainnya dilepas semula, tak laku dikampung, tulang banyak (Azan tercekik tulang). Kalau di KL, si Bangla memang favourite. Itu nampaknya tamparan, satu cabaran supaya datang lagi. Kita cari kepala gajah.
Jumpa bulan 6 nanti.

Tuesday, May 18, 2010

Akademi Fantasia 8

Aku layan juga AF tahun ni, walaupun.... biarkan. Aku layan je. Juara pilihanku musim ini;
waktu prelude : Iwan
waktu mula : Maulana
waktu tengah : Adira
waktu final : Shahir
biasalah berubah2, habis nanti tukar lagi.
Pilihanku sebelum2 ni (ketika masih berlangsung), ada muncul juara, ada tak menjadi & sedang bergelut pun ada. sini sini sini

Vince AF1 -- Zahid AF2 -- Mawi AF3 -- Faizal AF4 -- Shawal AF5 -- Riz AF6 -- Aril AF7.

update : aku tengah berkira nak ke konsert AF buat 1st time.

Monday, May 17, 2010

Lionel Messi

Jaringkan 2 biji gol, Barcelona Juara '10. Tamat debaran. FA pun tamat, PL pun tamat, Thomas pun habis. Standby World Cup semua..

Sunday, May 16, 2010

Tentera Dan Polis Paling Bodoh Di Dunia

Aku tak tahu apa jenis demokrasi yang diamalkan di Thai. Apa pendapat Saudara Anwar, adakah demokrasi ini yang nak dibawa di M'sia?
Elok kita kembalikan demokrasi yang kita amalkan 50tahun pasca merdeka, itu lebih baik daripada politik cina-pek yang mula dipelopori cina-pek dari Taiwan, Korea dan geng2 mata sepet ini. Sekarang dah menular ke Thailand, sana pun banyak babi sial ni. Itu pasal jadi macam tu.
Ekonomi Indon yang dipegang oleh orang Cina juga mampu menggoncang sosio-politik negara itu, tak mustahil M'sia akan menjadi mangsa seterusnya, walaupun sedang bertahan hebat dengan puak yang kelihatannya nak menguasai negara migrasinya waima dunia. Dasar tak sadar diri!
Aku tengok berita tadi, ajaib! apa punya askar dan polis kena belasah, pelik.. betul2 bacul!

Saturday, May 15, 2010

Realiti Ranking No1

Waktu aku tulis ini Chong Han bermain, 2 pemain sebelum ini kalah ke China.
Kempen piala Thomas ni aku dengar heboh waktu DT lagi, tapi sebabkan beberapa keadaan aku tak berapa endahkan sangat. Sejuk begitu saja.
Jadi kesimpulan yang aku boleh buat, M'sia kalah sebab gelaran Datuk telah membebankan Chong Wei Misbun & skuad negara. Ironinya CW pemain no1 dunia dah berapa tahun, tapi rekod menunjukkan Lin Dan adalah no1 sebenarnya.
Logik tak? Logik tak?? Kena tak ulasanku.. hahaha...
CW akan sentiasa dibayangi LD, bila LD tenggelam CW pun sama tenggelam. Macam Taufik & Gade dulu. Ingat! masa tidak menunggu anda Chong Wei.
Tahniah Datuk.. Nanti kita kasi Datuk Seri...

Friday, May 14, 2010

Amin Tidak Sekuat Dulu

"Ya Allah berilah taufik & inayahMu kepada DYMM Sultan Sharifuddin Idris Shah, Sultan Selangor Darul Ehsan..."
Aminnn.....
Begitulah bunyi doa dihujung khutbah jumaat pertama kalinya di Surau (kini masjid) Ikhwan Tmn Samudera tadi, tapi kedengaran perlahan dan semakin perlahan sekarang, tidak seperti 2tahun sebelum ini yang bergema, semacam ada getaran serentak segenap penjuru masjid setiap kali.
Senang je, aku andaikan ini semua ada kena mengenai dengan politik pelik yang dimainkan (terutama no1 PAS no2 DAP no3 PKR no4 UMNO). Begitu juga kemelut identiti Raja2 & kerabatnya kebelakangan ini, tampaknya berlumba2 menyerlahkan sifat 'raja berjiwa rakyat', sementara pula 'rakyat berjiwa raja'.
Sebelum itu doa antara khutbah juga di sesetengah masjid tidak dialun bilal, hanya diam begitu, mungkin doa dalam hati. Yang ini, aku kira nilai2 masyarakat islam M'sia yang selama ini kita amalkan kini telah diganti dengan penularan oleh pengamal2 agama berfahaman wahabi.
Sebelum dari itu selawat antara rakaat ke rakaat tarawih di surau2-masjid2 sepi, dan jangan mustahil beberapa tahun akan datang tidak akan berkumandang lagi selawat & wirid zikir yang menjadi identiti & kemeriahan ibadah di bulan Ramadhan itu, nak ikut Mekah ya?
Ramai tidak tahu & betapa fahaman Wahabi itu menjanggalkan budaya sesebuah masyarakat dimana saja ia berada. Siapa yang pernah ke negara arab sedar dengan puak2 yang karenahnya sungguh merimaskan ini.
Tapi ramai yang tak sedar di Malaysia sudah lama style & gaya wahabi telah lama diamalkan di Kelantan.

Thursday, May 13, 2010

Musa Dan Sime Darby

CEO Sime Darby, Zubir disuruh cuti dan berhenti oleh Musa Hitam atas kerugian hampir RM2billion. Sepatutnya bukan saja CEO, Musa Hitam pun patut letak jawatan. Bodoh betul geng2 Badawi ni. Apa tangkallah yang kau pakai.
Aku cadangkan Sanusi Junid ambil alih Pengerusi baru Sime Darby.
Najib perlu bertindak segera, kerana PNB, pelabur utamanya adalah pengurus aku punya ASB, ASN & ASW. Koyak aku punya dividen tahun ni kang!
Bongok punya lembaga pengarah! korang takutkan si Musa & keluarga Dol tu apa pasal. Macam bangsat la korang. Ada benda tak kenalah dalam management ni, korang main rasuah kah? SPRM tolong siasat!

Saturday, May 8, 2010

Aquarium

Di dalam negara itu Aquarium namanya,akulah Rajanya. Kamu semua sekalian hamba rakyat adalah naunganku harus sembah hormat padaku.
Aku sentiasa mengawasi kalian, justeru berbaik2lah kalian sesama kamu. Lihatlah apa yang berlaku pada Oscar bagaimana aku angkatnya sehingga lemas, ingat! kalau kamu ulang lagi hukuman lebih berat menanti.

Monday, May 3, 2010

Bersardin Di Kandang Kuda

Aku singgah kejap Tasik Titiwangsa, kata ada pertandingan memancing, ada karaoke. Mana tahu boleh masuk. Haram takde apa pun, ada pula yang kata 11 Mei pulak. Apa ni ondscene?
Pukul 5.30 hujan lebat, tak boleh singgah mana lagi, terus ke Bukit Kiara Equestrian & Country Resort. Club di bawah jagaan Berjaya untuk orang berjaya sekitar Bangsar, Damansara & Hartamas bersosial & beraktiviti.
Di Arab, Club2 ni dah macam wajib register macam budak2 masuk sekolah, kalau tak mana nak dapat fasiliti padang bola, ping-pong, swimming pool, gym & segala macam kemudahan lain spt dewan bagai. Dari ahli club inilah dicungkil bakat atlet mewakili club seterusnya negara, ada coach lagi.
Club dalam arabic, Nadi. Nadi dalam bahasa melayu apa? haa pandai. Nadi kalau tak bergerak, mati.. pandai pun!
Malaysia? lain sikit tiada nadi pun tak mati. Sebut saja club ia adalah tempat kumpul orang kaya2 & orang selainnya segan nak jejak tempat begini. Tapi suka mengata, sinis.. Sekian t/kasih.
konsert double trouble II 2010 (1 mei) bukit kiara kuala lumpur search-wings
* * * * *
Sepanjang jalan Sprint kereta sudah banyak tapi masih lancar, aku ikut Seri Hartamas sampai simpang kiri Suruhanjaya Sekuriti kereta dah start parking tepi jalan, rugi aku tak masuk celah2 kosong tadi. Di sebabkan masih awal dapat parking dekat jugalah. Simpang kanan dah kena block, diorang buat jual2 makan, t-shirt. Awie n gengs2 motor besarnya boleh masuk sampai arena.
Hujan renyai2 buatkan aku nak masuk awal cari tempat, tanda2 tiket habis membuatkan aku kena cepat cari tempat duduk.
'Ni dalam beg ni apa bang?' budak sekuriti baju biru tanya. 'Pisau, kamera, payung tak boleh bawa aar..' Sampai 4 kali check point sekuriti dia. Wah.. betul2 dah pengalaman ni.
Masuk dalam indoor arena kedengaran suara DJ Ismahalil Hamzah berceloteh, member aku suruh aku snap nanti dia minat.. banyak bagi motivasi katanya, itu pasal aku tengok berjanggut sekarang ni. DJ otai ni aku kira setaraf dengan Din beramboi kurang ajar dia, diorang juga penyanyi/pemuzik, tapi Din lebih sikit tu pasal aku minat lagi Din.
6.20 aku lega dapat duduk ditengah2 hall atas kayu dinding dibuatnya alas, celah2 tu aku tengok pasir, tempat kuda berlari agaknya. Abuk pun abuk lah, janji dapat duduk, sambil dengar celoteh DJ yang tak ghenti2 bakar semangat, panduan2 suasana yang berlaku 2jam dari sekarang. Tak kering gusi dibuatnya. Sambil tu layan konsert DT1 yang lepas di 2 skrin besar.
Aku keluarkan kamera yang aku sorok dari sekuriti tadi, mula lah snap. Tiba2.. DJ suruh semua bangun, apa hal ni, nak start dah ke? Tengok jam 7.40 baru. Dia kata warm up, baru aku tahu, rupanya dewan dah penuh sementara kat tangga masuk tu macam ikan keli dalam kolam meliuk2 masuk, yang duduk bangkit, yang dibelakang ke depan & di luar pulak masuk, sendat, padat, sardin!! Aku tengok Jala muka dah lain macam. Habislah budak2 U, budak2 skema, budak clubbing masaklah korang, aku nasib baik sebelum keluar aku masak 4 biji telor mata buat burger, tambah kebab kat gerai luar n 100 plus. Adalah tenaga sikit, tapi semangat tu penting.
Nak tunggu sejam lagi pun dah ada yang tumbang, air tak boleh masuk, makan pun tak boleh. Pandai2 korang lah nak hidup. Padan muka, merasa padang mahsyar punya haba ye.
Tepat 8.50 Ismahalil mengumukan tirai konsert dibuka, waktu ni keadaan yang dari tadi dah macam MU jaringkan gol bertukar kepada orang kena rasuk hantu bila mana bunyi gitar & drum menusuk telinga, bukan lagi telinga, lu punya dada kena tendang kuda, tali perut macam terkoyak dah.. kahkah.. Suasana semakin gamat dan tak terkawal bila kelibat Amy & Awie muncul dengan menyanyikan lagu Gemuruh. Memang gemuruh arena itu malam.
Penonton semakin menjadi2, melompat2, terhangguk2 ikut bunyi drum. Menyanyi ramai2 mengalahkan penyanyi, lagu tinggi pun boleh lepas, masing2 nak kuatkan suara masing2 nak kalahkan speaker & audien. Aku boleh cakap, penyanyi tak payah susah2 nyanyi, back up dah ada ramai, penonton yang lebih banyak menyanyi daripada Amy & Awie.
Lagu2 yang dipilih sesuailah untuk jamming, gig dan konsert macam ni. Bukan nak dengar suara vokalis sangat pun, nama pun dah konsert, orang nak layan jugak skil drummer & guitaris sama. Yang layan masih kuat walaupun hampir 4 jam berdiri tapi yang tak terlayan, nak dengar lagu yang hits saja, yang tak biasa, canggung tercegat je, haa korang boleh tumbang. Lepas tu boncher angkat ko bawak ke tengah dan ko boleh tidur tepi pagar tu. Air dah dipancut 5x tapi tak boleh hilang panas malam itu.
Sempat rakam video lagu yang hits seperti Gemuruh, Sejati, Isabella dan apa2 lagi, bateri pulak tak cukup nak tangkap semua.
Secara keseluruhan konsert memang best giler, tempat pun sesuai, walaupun kapasiti katanya 15,000 tapi ingat lebih lagi tu, kenyanglah penganjur..pergh... Kalau buat dekat stadium Putra bukit Jalil mungkin tak terkawal pasal kapasiti 16ribu yang boleh duduk saja, belum yang berdiri lagi, jadi demontrasi Anwar karang, mesti huru-hara. So Bukit Kiara is right choice.
Segmen2 dalam persembahan mantap, terutama pertarungan Yazit vs Black, mulanya tengok Yazit dah macam kena makan, akhirnya kedua2nya sama hebat, pandai korang mainkan penonton. Nasib baik hardcore tak kuat macam dulu, kalau tak boleh gaduh. Kemudian gitaris tersohor negara Joe vs Din berentap, aksi & gaya saja hebat tapi tak berapa mengancamlah. Gitar Joe (macam Slash punya) lebih sedap aku dengar. Mungkin gitar sesuai persembahan solo kot.
Persembahan vokalis Amy macam biasa mantap, cuma tak macam dulu lincah mungkin berusia & pegangan dah lain sikit. Berbeza dengan Awie yang mulanya lagu Gemuruh macam nak pancit aku dengar tapi lepas tu mula menunjukkan belang dengan aksinya dengan Wings, memang dahsyat persembahan Awie. Lu ada minum ke bro? lain macam semangat lepas tu haha.. Jangan sampai ting tong cukup. Grup sebelah aku layan ganja apa, bau kuat. 4jam segar.
Aku boleh cakap Wings peganglah itu malam, bawa lagu fast pun banyak budak2 boleh nyanyi, biasa karaoke kot. Walaupun suara Awie lepas, kejap macam tak boleh lepas (macam je). Search pulak nak all out ke tak nak, teragak2 ye 'ustaz' Amy tapi diorang steady je..
Penutupnya cukup menarik duet Lu Punya Suka. "Asyik hei hei.. yei yei..".Lepas tu berlawan "Lu punya.." "Lu punya suka" Suka hati lu..". gamat stadium yang rata2 dibanjiri umur lingkungan 30an hingga lewat 40an. Yang budak2 tu, baru deme tahu yer..
Lagu terbaik malam itu, Nur Nilam Sari. Awie & Amy berduet (aduh tak rakam pulak), aku tak ingat lagu penuh kah atau medley, tapi sampai sekarang terngiang2 bait2 lagu tu diiring bunyi gitar Joe bersama hentakan ganas drum. Sound system first class, sakit dalam sedap.. seperti setiap malam adalah malam pertama, dara selama2nya. boleh!!
Syabas untuk kedua2 lagenda rock ini, Search; Amy, Nasir, Din, Kid, Yazit & Wings; Awie, Joe, Eddie, Black. U rawkk.. Ganas!! Masyuk...
Aku? masyuk angin.. Penat, letih, dari tadi duduk bersin. Keluar je cari air dulu. Tumbang satu hari cakap lu.. Haa Orang2 Johor standby korang ekk, jangan terkujut pulak nanti. Aku dah bagi tau awal2. Tapi gerenti memang puas n berbaloi.

Wednesday, April 28, 2010

Konsert Double Trouble Search-Wings II

Bukit Kiara mari! Tiket dah beli, aku jangkakan Awie pancit. Amy pulak suara dia memang macam tu nak buat camna, suara budak.

Nanti balik update!




Letih! Penat! Sangap! Selsema! Dehidrasi! Nak mampos. Tolong...
Lain gambar cari sendiri! besht...

Sunday, April 25, 2010

P Ramlee Kempen Untuk Melayu

PRK Hulu Selangor, blogger keling tadi ketinggalan, tapi dihujungnya muncul YB baru dengan majoriti 1725 suara, mengalahkan 731 undi rosak.
Sebagai peminat Mahathir aku tertanya2, adakah kerana mantan PM itu turun padang maka 'kerajaan' negeri kalah. Tapi bukan itu faktornya, rupanya P Ramlee sendiri turut berkempen, penduduk Hulu S'ngor dengar cakap seniman agong itu, tapi dia tak cakap pilih Kamal la..
P Kamalathan (BN) 24997, Zaid 'saya pun melayu' Ibrahim 23272.
BN menang Hulu Selangor Zaid PKR kalah

Kalau memilih calun, ala tuan, pilih betul-betul
Kalau tersalah pilih, ala tuan, kena kaki botol

Saturday, April 24, 2010

Belgium Haramkan Burqa

Belgium menjadi negara pertama haramkan pemakaian kelubung muka Julai ini, ia akan diikuti oleh Perancis & Belanda. Alasannya ia merendahkan martabat wanita, katanya. Namun ditentang oleh wanita islam disana mengatakan ia hanya ditujukan pada orang islam sahaja.
Aku? Dalam konteks M'sia yang tudung sudah pun menjadi fesyen atau wajib dan tidak memakainya adalah serong, sebelum ia menjadi lebih ekstrim & melampau, sebelum tudung menjadi wajib atau dikuatkuasakan mesti, sebelum akhirnya bila mana tudung menjadi suatu yang liberal pula digantikan dengan burqa @purdah @hijab dan dianggap islamik dan trend; dengan ini atas part2 tertentu aku mengishtiharkan sokongan pada Belgium, diikuti Perancis & Belanda.
Aku tak perlukan sebarang komen bagi budak2 yang umur bawah 40, atau lebih tepat yang pernah bergelar pelajar sekolah zaman pemerintahan Dr Mahathir sejak 1981 (ramai tuh), yang beliau sendiri sifatkan gagal mengubah sikap or mentaliti generasi ini. So tak boleh pakai aku reject.
Tapi World Cup tetap Italy & Argentina. haha..
p/s : x leh pakai seluar pendek camna lak?

Monday, April 19, 2010

Konsert Percuma DBKL

Sebelum aku buka internet malam Achik eksiden, sebenarnya aku baru balik konsert.
Balik kerja, terus ke DBKL sebelah Dataran Merdeka. Ada konsert Balada Orkestra DBKL, receptioner kata pergi tingkat 2.
Diluar auditorium ada beberapa meja jual CD. Dan ada seorang brader ramah mengedar risalah dan menjemput masuk kedalam dewan, urusetia agaknya. Di dalam, pemuzik2 orkestra sedang test power.
Jam 8mlm dewan hampir penuh, mana diorang datang aku tak tahu. Aku duduk agak depan jugak. Pukul 8.45 baru start konsert, Mac Rahayu aku rasa macam kenal, memang panas dia punya show walaupun berusia tapi dah macam dalam pub pulak rasanya.
Lepas tu Aswad AF5, ok2 je.. Tak boleh bla suara dia. Tapi ternganga juga aku bila Nas Adila masuk, rasanya dia pernah join AF, boleh tahan show dia. Boleh buat konsert sendirilah, tapi percumalah tapi.
Kemudian masuk kumpulan Solo, orang sebelah & belakang berbisik 'sape ni? tak kenal pun..' Persembahan kerohanian semacam teater itu betul2 hebat, vokalis macam pernah tengok, mungkin masuk pertandingan agaknya, tapi mamat yang menggoreng gitar letrik tu macam brader yang bagi risalah kat pintu tadi, laaa.... Dahsyat bro!
Dan kemuncaknya BPR keluar, memang pukul habis cakap lu. Abg Joey dengan Awang masih berbisa. Sampai penonton minta 1 lagu lagi. Selamba Joey cakap konsert dah free mintak lagi lagu, kah kah... You rocklah bro. Walaupun ada lagu di rendahkan key memang sempoi show otai2 ni, kalau kena tiket pun berbaloi, tapi biar RM5 tapi arr..
Apapun aku akan datang lagi, memang best orkestra campur rock jadi balada gamaknya, konduktor dia nama Mirza dengan geng2nya memang cool layan rock BPR. Kalau ada lagi konsert, jangan tak hebah pulak. Aku datang! Cayalah DBKL.
Sayangnya, aku takde rakam apa2 pun audio or visual untuk record, kebetulan singgah je beb. Apa pun memang happening hujung minggu punya event.

Sunday, April 18, 2010

Achik Spin Bersatu Dengan Bapa Dan Anaknya

Aku tak tau kenapa baru2 ini artis yang aku minat meninggal mengejut, bila sebut mengejut kira muda matinya. Itu buat siapa saja mengenali nama tersebut tersentak & berbekas agak lama, macam P Ramlee.
Achik Spin adalah antara artis generasi baru yang aku minat suaranya, selain dia aku nak kena sebut (takut nanti dah tiada barulah nak cakap macam ni) Lan MUH, Lan Kristal & Faizal Tahir, sebelum tu Aqasha juga mempunyai tone yang sedap. Tapi Achik atau nama sebenar Abdillah Murad suaranya lebih bersih walaupun bernada tinggi, sama juga dengan arwah Along Spoon, seorang lagi suara bersih sedap didengari. Tak caya cuba pasang balik lagu 2 orang penyanyi ini.
Aikk.. Along Spoon - Achik Spin. Macam kebetulan pulak nama panggilan yang hampir serupa, dan kesudahan yang hampir sama.
Otai2 Saleem Iklim & Jamal itu sudah tentu. Kalau lakonan pula aku kagum dengan Bell Ngasri. Dan aku cukup senang dengan peserta2 Raja Lawak. Cuma aku nak nasihatkan si Nabil, bawa motor tu.. kalau boleh bawa kereta, walaupun muka kau macam V. Rossi tapi lupakan saja zaman merempit2 ni. (terbaru!)
Mengenai Achik balik, aku selalu bayangkan Achik bila dah tua nanti badan & populariti akan sama macam Hail Amir yang popular dengan pasangan duet Uji Rashid, bezanya Achik lebih dominan. Lagu2 berduet dengan Nana akan dinyanyikan, didengari sampai bila2, relevan selama2nya. Achik Spin Meninggal Dunia kemalangan Seremban
Petang tadi usia 28 tahun Achik Spin berakhir dalam kemalangan yang membakar MPV dinaiki, samada arwah turut terbakar atau tidak ia memang suatu tragik. Aku harapkan Achik sewaktu kejadian sudah tidak sedarkan diri, azab Ya Allah!
Memang malang, 2 tahun lepas anaknya meninggal, kemudian datuk kepada bayi tersebut pulak menyusul. Tapi kini Bapa, anak & datuk bersatu semula di alam yang sama. Untuk mereka, AlFatehah..
Video xcdent di sini.. hrp mamat gemuk tu cepat upload!

Saturday, April 17, 2010

Kamalanathan

Aku tertarik dengan nama Kamalanathan yang merangkumi 3bangsa. Kamal nama orang Melayu, Alan untuk Cina, Nathan memang Indialah.
Ala 1Malaysia Najib, katanya.

Friday, April 2, 2010

AlFatehah Din Beramboi

Kami sayangkanmu, tuhan jua lebih menyayangimu Din Beramboi.
Kau hiburkan kami semenjak zaman kaset N9 lagi dengan jenaka spontan, lawak merapumu unik tapi kadang2 satira yang berkias tajam penuh makna. Kehilangan bakat besar buat negara seorang penghibur, kartunis, pelakon, penyanyi, pengacara, DJ, pelawak espelaben-espelebet dan macam2 lagi. Tapi yang penting suara powermu akan dirindui.
Ramai minat dia baru2 ni, serius aku minat lawaknya & personalitinya lama lagi, teringat waktu dengar THR dulu, itu kerjaya paling cemerlangnya dalam industri hiburan. Kebanyakan segmen 4-5 jam yang dikendalikan perfect untuk jadikan satu album, ada story. Ingat juga 1st day Aby Fana kena buli di alam radio, sampai perangai gila2nya terjangkit pada Aby sampai sekarang, inilah cikgu dia (tak pernah dengar statement dari Aby).
Akhirnya, nasihatku kalau sesiapa kena demam lebih 2hari, bawalah ke hospital segera. Rasa2 macam denggi elakkan pergi Hospital Selayang! meninggal dunia
Minta penjelasan pihak HS, kenapa sebelum sampai sedar kemudian di'tidur'kan? tak bolehkah dirawat dalam keadaan jaga atau tidak dikomakan! Mati bukanlah urusan kita, Allah.. Tapi HS dah selalu sangat kes macam ni. Dan lagi, berapa ramaikah pesakit, suspek denggi atau jangkitan binatang ini telah dirawat? n berapa banyak yang selamat dan gagal di sini? Mushkil..
Damailah kau disana Din Beramboi, alFatehah..

Monday, March 29, 2010

Bintang Porno Ke Presiden MCA

Tahniah MCA kerana telah memilih Bintang Porno sebagai Presidennya. Dan jangan terkejut nanti kalau mereka boleh terima kaki liwat sebagai Perdana Menteri.
MCA sebenarnya telah lama dipimpin oleh bayang2 dibelakang, agendanya antara lain untuk melemahkan parti utama yakni BN dan kerajaan Malaysia umumnya.
Siapa yang menjadi presiden adalah tidak penting bagi mereka. Bengong!

Wednesday, March 24, 2010

Lubok 4

Baca dulu : Lubok 1
Baca dulu : Lubok 2
Baca dulu : Lubok 3
10:10PM - Setelah ditimbang2 kena juga balik dan berkemas dan salam perpisahan lalu keluar. aku tengok rumah2 kampung semua dah gelap, kalau KL masih siang lagi. Singgah kedai makan dijalan besar. dari jauh sayup2 terdengar suara orang menyanyi. Sedia menunggu ipar Bri termasuk geng Osama Laden tadi, serta sedara-kawan sekampung. Tanpa berlengah aku tulis ‘Gersang: Masih Aku Terasa’. Pergh 12 lebih baru dapat menyanyi, menunggu punya lama. Aku tak peduli siapa punya lagu yang tak bertuan aku belasah, tinggi tak tinggi. Waduh! Apahal tangan bergoyang pula, ini penangan jadi tukang besi tengahari tadi ni.
01:15AM – Setelah puas hati, bergerak mencari stesen minyak, Kuala Krau tutup, Temerloh tutup, sampai Mentakab baru jumpa, menggelabah takut sangkut tengah jalan. sape nak tolong. Aku tambah lagi RM10.
02:00AM – Menuju ke tol Temerloh dan menyusuri highway ke KL menjunam turun bukit pula. Berhenti kejap ditol Karak mata silau berpinau2, macam tak berapa sedap badan, tekak loya. 5 minit terus gerak. Dan kami janji singgah di perhentian Gombak.
03:30AM – Berpecah di MRR2, Perhentian Gombak dah tutup, terus saja balik. Mat Bri ke Pandan.
04:00AM – Ke Puchong dan terus tidur, nak buka laptop pun mata tak terangkat, sekali tidur diringi musik karaoke dari dengkur budak serumah. Aku layan je. KGGRRRRRR..
Itulah percutian singkat yang tak dirancang tapi sangat, terasa macam 3 hari punya aktiviti & berjalan lancar. Cuma, kebiasaan kalau berjalan dengan kereta sendiri aku bawa biarlah complete. Campakkan je dalam kereta tu, takde siapa nak marah. Lainlah kalau naik bas atau flight, itu kena simple. Rancanglah ala kadar, bersedia dengan masalah dan mesti cepat buat keputusan. Alkisah nya..

Tamat cerita Lubok..

Tuesday, March 23, 2010

Lubok 3

Baca dulu : Lubok 1
Baca dulu : Lubok 2
12:15PM – Minum dulu kat kedai makan, basahkan tekak yang haus. Tengahari terik di musim panas kemarau, memang syok pekena air sejuk. Ke kedai komunis beli racun dan bahan2 ladang dan kedai pancing cari google. Balik rumah makan tengahari, sekali lagi, memang menyelerakan lauk dan ulaman kampung, fresh. Dan selama ini biasa dengar lirik lagu ‘sayang kepayang’ atau ‘mabok kepayang’ nyanyian Ahmad Jais, kini baru aku merasa buah kepayang. Lemak macam rasa umbut kelapa pun ada, tapi tak kena gaya buat boleh mabok. Badan dah berbau dan penat, mandi dulu, fuh segar betul lepas solat zohor jama’ letak je kepala terus jalan. Yang lain main PS2 game bola, tak boleh layan aku.
02:45PM – Bangun, berpeluh2 badan. Mandi lagi. Minum lagi. Makan lagi. Tukar baju mandi, kami berenam dengan 4 biji motor menuju ke ladang kelapa sawit, merasa juga bawa motor lalu belukar bagai. Macam bawa scrambler dilanyaknya kapcai itu. Sampai berbirat kaki tangan dan mukaku dilibas semak-samun. Jalan turun naik bukit berbonggol kecil, melantun-lantun dibuatnya. Ternampak ada 3 biji motor dihilir lubok sungai. Dah ada orang datang dulu terdengar Jojo kata.
Sekumpulan orang asli sedang asyik menembak ikan pakai panah lastik, tapi seorang tu aku tengok macam pegang pistol. Banyak juga hasil ikan sungai mereka dapat aku tengok yang di satekan pada anak panah panjang itu.
Sampai lubuk tersebut, tempat semalam mereka dapat 3 ekor kelah dan beberapa lagi sebarau sebesar peha. Harap hari dapat lebih lagi. Sedang Jojo dan Andak khusyuk masukkan bahan2 ke dalam besi yang kami potong pagi tadi dan di ikatkan plastik dengan getah tayar yang kelihatan membonjol, dan wayar yang diukur tepat didalam batang besi itu barulah di matikan dengan ikatan bonjolan bahan disebelah satu lagi. Tiba2 angin kencang kuat diikuti dengan hujan renyai, apakah ini tanda baik atau tidak.
Ha pedulikan! Setelah bahan semua siap, akhir sekali wayar panjang yang disambung antara batang besi dengan tangan Andak, bersamanya bateri motor kapcai Jojo. Lalu Jojo campakkan besi kedalam lubok dan Andak yang sedia menunggu wayar yang bercabang dua itu dilekatkan dikedua tombol (+ -) bateri motor. Apalagi BOOOMMM.. Itulah dia..
Kuat tu tak lah juga macam bunyi meriam lemas je, tapi kalau atas darat double bunyi meriam besi gamaknya. Apa taknya, besi yang kami kerat tadi dah bersepai tak tahu mana pergi.
Sejurus itu seekor demi seekor timbul, apalagi kami yang tukang perhati dari tadi giliran kami pula bekerja, terjun ke air kutip ikan2 yang mula menggelupur di permukaan. Cepat2 masukkan dalam sauk.
Tunggu lagi 15 minit kot2 ada sisa lagi, sampai puas hati baru cari lubuk lain. Hasil memang kurang dan semua yang timbul anak2 je, mungkin tadi orang asli dah menyelam tempat tu ikan dah lari atau semalam dah kena besar peha, so ini hari ikan yang cedera pergi hospital, lawak Den. Kena cari hospital ikan, nampak gayanya.
Setelah lubuk pertama gagal, cari lagi lubok lain. Kami ke hulu lagi, meredah segala semak samun dengan motor, Lagenda lagi tu. Itu kalau di KL pantang nampak habuk dipolish sungguh.
06:30PM – 3 biji besi dah digunakan satu lagi sedekahkan pada orang kampung, hasil kurang, betullah ikan dah lari atau bau minyak rambut dan perfume orang KL kuat sangat habis lari ikan semua.
Pulang hampa dan minum teh O cicah biskut jagung serta kuih cakoi.
Di laman anak buah Bri bermain badminton, semangat Chong Wei nampak! Mandi kasi segar sikit badan tapi sengal2 badan tak mahu hilang. Aku & Din terlelap keletihan senja buta itu.
Layan diari AF & berita utama melalui Astro, wow pakejnya penuh dah macam kedai mamak di KL, dahsyat kalah rumah aku, potong sampai 39, kalau ada pakej RM10, aku rasa nak tukar, tak terlayan.
08:45PM – Makan malam ala kampung, ada sayur pucuk paku yang Den petik tepi sungai tadi. Dan lepas makan biasalah charge apa yang patut. Terasa nak pulang KL, terkejut orang tua tu. Balik esok pagi lah katanya.
Sambung baca : Lubok 4

Sunday, March 21, 2010

Lubok 2

Baca dulu : Lubok 1
12:10AM – Bertolak ke jalan kampung yang sunyi. Ke kanan, Signboard yang tertulis Kuala Krau. Jalan bengkang bengkok meredah ladang kelapa sawit, sekali sekali baru terjumpa rumah. Kelisa Bri terempuh 4 ekor anak babi, bersepai dan terkapai-kapai anak babi itu, nasib kaulah sapa suruh main tengah jalan, aku dengan Den gelak tak hingat, aku kata mak bapak dia tak ajar. Jadi bahan jenaka dihening pagi rabu.
12:35AM – Masuk Gugusan Felda Jenderak, setelah melintasi rel keretapi ,terus melalui jalan kampung, 5 minit sampailah ke rumah orang tuanya. Semua dah tidur. Tapi nasi dan lauk dah disediakan. Apalagi Den yang satu hari tak jumpa nasi 5x bertambah. Lauk kelah & sebarau fresh dari lubok tengahari tadi tangkap, tambah selera lagi ulam2an, buah geduak, petai cicah sambal belacan & tempoyak. Perghh terangkat siut. Seronok sembang dengan iparnya macam dah lama kenal.
03:20AM – Badan terasa letih tapi bersemangat, aku tak harap sangat nyenyak tidur rumah orang ni, ala-ala tidur ayam je. Memang pun dijangka belum sempat terlelap dah macam ada bunyi guruh, dengkur! Lama-lama biasalah tu, sementara aku lebih risaukan keretaku diluar.
07:45AM – Aku dah terjaga lebih awal lagi tapi tak bangun, tutup muka pakai selimut kalau2 boleh sambung tidur. Tak boleh, badan sengal tangan aku kebas2 ditambah orang tua Bri rancak bersembang dengan kakaknya yang juga turun dari KL, macam mesin-gun lah bunyi Pahangnya kuat sangat. Bingit telingaku.
08:30 – Den terjaga aku pun buat terjaga. Bertegur sapa dengan MakCik, mandi dan kami yang jantan bersarapan dengan PakCik dia yang kebetulan punya rumah dekat deretan rumah aku. Lagi rancak sembang pagi tu, apatah lagi bulan 6 ini genap 25 tahun semua yang duduk taman ini habis bayar payment. Kalau rumah teres setingkat bayar RM135, tapi dia sewakan RM500 pada orang lain, lumayan tak? (Kena cepat nampak gayanya)
10:30AM – Ke rumah yang Bri panggil Andak, dia keluarkan besi yang macam pagar tepi jalan kena potong. Jeng jeng jeng... Dipotong untuk dapatkan 4 batang sepanjang & selebar lengan. Bergilir2 macam nak mampos kami berempat, selesai sessi menggergaji besi yang memenatkan itu, ada lagi part yang lebih menyiksakan yang akan memberi kesan sehingga 3 hari akan datang. 4 batang besi yang dipotong itu dikelepet hujungnya menggunakan tukul gajah, sampai lebam dan berdarah tangan aku, kemudian dilipat mati pula. Yang disebelah pun sama, tapi lagi teruk sebab nak biarkan ada sikit lubang, maknanya sebahagian saja dimatikan.
Sambung baca : Lubok 3
Sambung baca: Lubok 4

Saturday, March 20, 2010

Lubok 1

11:34AM - Tengah tidor. Terima sms "dtg kg gua, 1jam lbh jer.."
02:45PM - Bangun tidur. Baca sms, reply "on.."
Cari geng yang berminat, ada respon da.. Mandi.
03:40PM - Sarapan tengahari haha.. Bersiap!
04:10PM - Gerak ke Puchong. Alamak ada sedara nak mari, wa cabut dulu anyway. Kirim salam jelah.
04:55PM - Sampai Puchong, cari kedai makan berWiFi, aduh terpaksa makan lagi.
Cari bahan & map Pahang esp. dan upload apa yang patut untuk buat kudap2 dimasa lapang. Sempat jeling harga emas 50gm + 6239, orait gak.
Leka menggasak PS2 sampai ke malam, lepas berita jam8 aku berangkat.
09:15PM - Aku berdua dengan Den, yang lain ada hal atau aku tinggalkan, lembab!
10:00PM - Berada di Petronas MRR2, minyak dah ada RM50, last check kereta & makanan ringan dalam perjalanan dan jangan lupa curut perasa blueberry.
10:15PM - Sampai tol Gombak, bayar RM5 & bermula lah perjalanan ke destinasi yang tak pasti, redah je bai! Dalam kepala "1jam lebih jer.."
Lepas tol kena mula pecut, dah tahu bukit di depan tak berhenti sampai Lanchang. Tercicir segala kereta lori, Mau race ka? ha mari..
Diiringi nyanyian SM Salim dari corong Klasik Nasional, layan. Itu saja siaran yang konsisten.
11:05PM - Sampai tol RM3 dekat Bentong. Call kata ada lagi 2 tol lagi, aduh '1jam lebih apa ni? Terus jalan!
11:35PM - Tol Karak ambil tiket saja, masuk highway Karak-Kuantan.
11:45PM - Exit ke selekoh Temerloh, jumpa tol, wah sekali RM6 kau tibai!
Lepak sekejap di tempat rehat tol sementara tunggu Mat Bri ambik. Buka laptop, baru teringat map huhuk! 15 minit dia sampai. Mengasap dulu.
Sambung baca : Lubok 2
Sambung baca : Lubok 3
Sambung baca : Lubok 4

Tuesday, February 16, 2010

Belum Terlambat

Penyanyi Shidee, 50, akhiri zaman bujang apabila berkahwin gadis awal 20an. Jarak umur mereka lebih kurang 25 tahun.
Pernah juga aku dengar tapi aku pun tak tahu sebenarnya dia belum kahwin walaupun aku minat dengar dan selalu bawak lagu2 dia. Sebab tu keluar je Utusan gambar depan tunjuk Shidee bertanjak berbaju songket maroon terus aku beli, memang menarik tajuk walaupun berita kat dalam ciput entah hape2..
Shidee bagiku penyanyi yang sukar dicari ganti. Mutu suara setanding Saleem, Jamal Abdillah & Ahmad Jais. Kalau nak nilai penyanyi yang bagus (bagiku), dia mampu menyanyi lagu nada tinggi sementara boleh berleggang-lenggok mengalun suara. Tapi menyanyi secara live mungkin kurang sikit berbanding Jamal, Siti atau Mat Jais lah.
Sayang Semuanya Sudah Terlambat, Janganlah Menghancurkan, Tiadakah dihatimu Kemaafan & Bicara Buat Teman antara lagu hitnya. Selamat..

Sunday, February 14, 2010

Muka Babi Di Tahun Harimau

Dua tiga hari ni aku perhatikan kawan cinaku bukan main semangat lagi.
Mata berkaca2, merah pink jelas terpancar pada riak wajah. Muka sikit bersinar.
Sekejap semangat berkerja, laju siapkan kerja, sekejap termenung, terbenti kejap melihat komputer. Terpaku sebentar tak tahu kenapa. Lepas tu ternampak resah semacam, ada kerut di dahi. Sekejap kang tersenyum riang bekerja sambil nyanyi lagu raya ke raya cinta kot.
Semakin dekat ia datang semakin jelas tanda itu kelihatan, macam sawan babi pun ada.
Semalam di Sg Wang belum sampai malam tingkat 2, 3 & 4 dah gelap, Pavilion pun.
'Cepat.. cepat! Wa mau balik kampung, ini malam makan besar. Wa punya amoi sudah tunggulah, esok raya cina, lagi mau Valentine maa..'
Patutlah pun, Valentine day jatuh ngam2 tahun baru cina, tahun rimau lagi tuh, auummmm..
Tapi tahun rimau muka merah jambu macam babi!

Sunday, February 7, 2010

Makan Kek

Aku tak tahu dari awal Februari ni ramai betul orang kasi aku makan kek. Ada macam-macam rasa pulak tu.
Sedap jugak kek tahun ni haha.

Friday, February 5, 2010

Liwat Anwar 2

Drama liwat bersiri pelakon handalan Saudara Anwar Ibrahim telah bermula.
Siri kedua kali ini akan menentukan samada siri ke-3 akan diterbitkan atau tidak.
Walau bagaimanapun ia bergantung penerimaan rakyat terhadap keberkesanan lakonan mantap pelakon2 tambahan terutamanya 'heroin' wayang kali ini.
Khabarnya, watak baru telah diujudkan. Selain watak tetap hakim, peguam-bela, peguam-cara, watak peguam-tunda adalah watak baru diadakan.
Ia diterajui oleh Mr Karpal Singh, ironinya Karpal adalah musuh utama Anwar sewaktu first case dulu, kini dia bertindak membantu Anwar menunda & mengganggu perjalanan mahkamah.
Saksikan wayang terbaru Anwar dikaca tv anda, yang dijangka akan memberi kesan jangka panjang (selama2nya) pada watak utamanya pada salahlaku seks bontot.

Thursday, February 4, 2010

Karya Hebat Budak Darjah 6

Budak2 sekarang memang dahsyat, bisa menghasilkan karya hebat setanding karya Shakespeare dan filem fiksyen Avatar.
Inilah pemimpin masa depan yang kita cari.
Nak baca, baca kat sini..

Saturday, January 30, 2010

Bijak Malaysia

Selepas Takaful aku tambah satu lagi insurans.
Bijak Malaysia.
Bijak tak? Tentulah bijak! Semua benda yang digunakan untuk menambah duit semua ok punya.
Lepas ni untuk hospital, aku ambil Alliance pulak.
Ambik je lah.

Friday, January 29, 2010

Masuk Wad Sehari RM500

"Saya mak myanmar sakap my father hospital eee"
Apa sakit?
"Hati sakit doktor sakap. Aloma, 1 hari M'sia duit 500 bayar.''
Kalau takde duit? Seorang lagi staff aku mencelah, "No money, you die lah!"
He he.. M'sia hospital gomen boleh kata free.
Nasib baiklah komunis & sosialis bukan PM, kalau tak aku kena ambil 10 insurans.

Wednesday, January 27, 2010

King Ghaz

Tengok berita kelmarin, Ghazali Shafie telah pulang.
Aku dengar kebumi di Makam Pahlawan.
Kenapa dikebumi disitu pulak, bukan ke tempat dikhaskan untuk PM atau TPM. Apa istimewanya 'King' Ghaz nih?
Tadi, sebelum ke kerja aku lalu Masjid Negara sedekahkan 5 potong ayat suci serta doa buat Sang Pahlawan.
Pusaranya di perkarangan masjid, bukan di Makam Utama.

Avatar Tenggelamkan Titanic 2

Asal nak menang award saje mesti kena bogel, skema betul.
Nah! ambik kau dari mula sampai habis(separuh) bogel memanjang. Tapi tak menaik syahwat pun, mungkin sebab macam kartun atau kacukan beruk, tapi cantik gambar doh.
Atau mungkin jalan cerita yang kuat sampai kita tersedar kita hanyalah sebahagian makhluk-Nya.
Jalan cerita aku tengok macam sejarah Red Indian dengan masuknya Mat Saleh ke bumi Amerika. Perangai pendatang Cina ke Tanah Melayu pun ada, Bagus juga untuk orang2 Melayu.
Taukeh Balak kat Kelantan, Pahang dengan Sarawak pun boleh ambik iktibar sama, jangan tamak nak penuhkan tembolok saja. Pendek kata, banyak nilai & moral cerita ini, tak kosong.
5 bintang plus plus aku bagi, Ini cerita aku boleh recomend
WAJIB TENGOK!

Tuesday, January 26, 2010

Avatar Tenggelamkan Titanic

Malam ni naik atas tengok punca2 Titanic ditenggelamkan Avatar.
Pakai 3D lagi tuh.. 19 hinggit.

Monday, January 25, 2010

Tanah Sekangkang Kera

Aduh letih aku fikirkan pasal tanah dekat kampung ni. Bilalah ada masa nak pergi pejabat tanah.
Betul ke urusan pejabat tanah di Teluk Intan leceh, terkenal kuat makan rasuah? Malas aku nak ulang alik KL-kampung.
Kerja memanjang, mana ada masa..

Saturday, January 23, 2010

Lagenda Sultan Johor

Selepas Gus Dur, Tok Mat Bulat. Keduanya mempunyai sifat yang hampir sama.
Tapi dengan Sultan Johor memang sepadan, Tok Mat tak boleh lawan. Bahkan aku boleh katakan Sultan Johor lebih Gus Dur dari Gus Dur.
Kelaku bersahaja dan kontraversi membuatkan nama mereka akan sentiasa disebut2 dari zaman ke zaman. Mereka adalah lagenda moden dalam sejarah.
Almarhum Sultan Iskandar Sultan yang berjiwa Gus Dur.
Semalam aku sedekahkan sepotong, Al Fatihah..

Thursday, January 21, 2010

Update ASB

Update ASB di Maybank tadi, tak tahu betul ke silap. Dividen dapatlah 7604. 06, bonus 256. 67.
Semuanya 7860 .73.
Bolehlah.. Ingat nak keluar sikit beli emas.

Peluang Sekali Seumur Hidup

Menyaksikan Michael Schumacher beraksi semula di di Sepamg Mac ini, adalah peluang sekali seumur hidup. Aku plan nak tiket grand stand kali ni dan ambil cuti walau apa pun terjadi.

Wednesday, January 13, 2010

Potong Maxis

Saat yang paling sukar tiba akhirnya aku terminate juga Maxis Broadband. Setelah lebih 2 tahun bersama-sama dalam susah senang bercover line.
Nampak gayanya kena tumpang WiFi kat ofis.
Sabar ajelah, tunggu bila N-series nak keluar ni..

Monday, January 4, 2010

Tak Setuah Yang Ku Sangka

Tahun 2010 adalah tahun harimau, tapi awal2 tahun menunjukkan tuah tidak menyebelahi. Rupanya harimau benar2 ganas dan mengancam..
Oh Tuhan, opps.. 'Ya Allah tolong hambaMu yang hina ini'..

Saturday, January 2, 2010

Di Mana Aku Malam Countdown?

Aku naik motor menuju syurga duniawi.
Detik 12mlm aku tersangkut atas flyover Keramat-Jln Tun Razak. Kereta2 terpaku atas jalan menyaksikan bunga api KLCC sejak dari Sentul tadi.
Sepanjang perjalanan itu..
Detik 12mlm aku lihat, ada berniaga burger tanpa peduli apa. Ada makan di kedai mamak, bai2 singh sembahyang di kuil sedang pasangan kekasih pula berkhalwat di Tasik Titiwangsa, orang ramai di sepanjang kaki lima tak kira bangsa-asing pun terpegun dalam diam tanpa reaksi, ada mendukung anak, banyak tersangkut dalam kereta, dalam terowong, walau sudah tahu akibatnya, pelik.
Sehinggalah di Bukit Bintang, polis bertugas, penguatkuasa DBKL pun tolong, JAWI, JAKIM, PERKIM, abang PEKIDA turun padang menjalankan tugas masing2.
Ada tiup trompet parti, spray parti, berjalan tanpa arah. Buat2 gelak happy, bising2, hinggar-bingar suasana.
Malam itu di Bukit Bintang ada yang mabuk meneguk arak, ber- pesta seks, dirogol, hilang dara, berasmara, menyanyi, menari, khayal ambil dadah, meragut, bergaduh, ditahan, disaman, tidur lokap dan dibunuh! Kemalangan pun banyak, masuk hospital.
Mak dan Abah dalam wad, GH, sakit..
Satu malam di Bukit Bintang sejuta ragam terbuntang.. Itu malam juga gerhana bulan di Masjid Negara!
Anda dimana malam 2010?

Friday, January 1, 2010

Kenangan Semalam

Olan - Kenangan Semalam '08
video
Satu hari berlalu, seribu kenangan mendatang..